Volgend optreden:

 

Zomerconcert samen met de ClipperS Crew Singers

Lees meer >>

Voor leden

 

Log in >>

Foto's

druppel05

 

      Klik op de fotostapel

Home  >  Nieuws

Optreden in Vreden


 

Nieuws_BerkeldörferVreden_2024_1-Fix.jpg (87 KB)    Nieuws_BerkeldörferVreden_2024_2-Space.jpg (85 KB)

 

Nieuws_BerkeldörferVreden_2024_3-Simply.jpg (89 KB)    Nieuws_BerkeldörferVreden_2024_4-Earth.jpg (78 KB)

 

Nieuws_BerkeldörferVreden_2024_5-Queen.jpg (90 KB)   Nieuws_BerkeldörferVreden_2024_6-Skyfall.jpg (83 KB)

 

Nieuws_BerkeldörferVreden_2024_7-Purple.jpg (84 KB)

 

In november hadden we een gastoptreden bij de Musikkapelle Berkeldörfer uit Vreden (Duitsland).

De Musikkapelle houdt elk jaar een concert en vult daarmee een zaal met 400 mensen publiek. 

Als er dan 80 muzikanten op het podium zitten en daarnaast een koor van 45 mensen staat, is ook het podium goed gevuld.

 

Popkoor Liberation had nog nooit samen met een Harmonie orkest gezongen, dus dat was weer een nieuwe uitdaging. Dat vroeg dan ook om een intensieve voorbereiding, waarbij het koor de songs instudeerde aan de hand van muziekopnames. 

Daarna uiteraard een repetitie met het totale orkest. Zoekend in het donker, langs kleine landweggetjes kwam uiteindelijk iedereen aan in de repetitieruimte van het orkest in Zwillbrock.

Een week later hadden we de generale repetitie.

Alles met elkaar leek het wat weinig tijd voor het koor en orkest om aan elkaar te wennen, maar dat bleek geen probleem.

 

Zondagmiddag 12 november 2023 was het dan zover.

In een uitverkochte zaal gaven Popkoor Liberation, de Musikkapelle  Berkeldörfer en de Redliners een mooi concert.

Samen met de soliste Svenia Ribeiro zongen wij de voor ons nieuwe nummers Simply the Best, Purple Rain en het ons vertrouwde Earth Song. 

Uit ons eigen repertoire zongen we verder Space Oddity, Sky Fall en Fix You.

De angst om weggeblazen te worden door zo’n groot orkest was volkomen onterecht.

Uit de opnames die gemaakt zijn blijkt dat we goed en duidelijk te horen waren.

We hadden er veel plezier in om daar te staan en om samen met het orkest er een mooie middag van te maken. En het publiek heeft, uit de reacties op te maken, er erg van genoten.

 

Het was een enerverende, maar ook een zeer goed georganiseerde dag.

De complimenten voor de organisatie in Vreden. Aan alles was gedacht. Van oefenruimte, flesjes water, koffie en thee, fotoshoot, geluid- en beeld opnames etc.

 

We vonden het een geslaagd optreden en een bijzondere ervaring om met zo’n mooi orkest samen op het podium te mogen staan. 

We hebben genoten en kijken er met plezier op terug.

 

 

 

 


Terugblik 2023


Nieuws-Terugblik_op_2023-2.jpg (1.36 MB)

 

Het jaar 2023 was een prachtig jaar voor Popkoor Liberation.

 

Na menig repetitie, waarin we nieuw repertoire aan het opbouwen zijn, deden we in juni weer mee aan Amusing Hengelo. Het eerste optreden was in het Prins Bernardsplantsoen en in de middag zongen we in de Schouwburg. De mooie klank in de zaal en het enthousiaste publiek maakte het optreden tot een groot succes. En uiteraard hadden we samen een hele gezellige dag!

 

Na de zomervakantie hebben we ons 35-jarig jubileum gevierd met een creatieve percussieworkshop. Het weer en de mooie buitenlocatie werkten heel erg mee en we gingen helemaal los op potten, pannen, emmers en alles wat los en vast zat. Het was weer eens een andere manier om van ons te laten horen. Met een buffet, waarvoor iedereen een gerecht had meegenomen, hebben we de dag afgesloten.

 

Daarna kwamen diverse optredens. 

Ons gastoptreden met de Musikkapelle Berkeldörfer in Vreden was een bijzondere ervaring. We hadden nog nooit met een Harmonieorkest gezongen. Dat vroeg dan ook om een intensieve voorbereiding, waarbij we de songs instudeerden aan de hand van muziekopnames en twee repetities samen met het orkest hadden. We kunnen terugkijken op een geslaagd optreden en een enerverende en goed georganiseerde dag.

 

En daarna kwam de Kerstperiode. In totaal mochten we drie keer optreden.

We hadden mede vanwege Corona al een aantal jaren geen kerstrepertoire gezongen. Samen met onze dirigent Leo Bekendam was dat een uitdaging om dit opnieuw in te studeren. Al met al is dit uitstekend gelukt.

 

Het eerste optreden was in de Grote kerk op de Oude markt. Een bijzondere locatie en fijn om daar te mogen zingen. We kregen daar goede reacties op onze kerstzang.

 

In de Eschpoort, een verzorgingshuis aan de  Boulevard, mochten we een gezellige avond voor de bewoners verzorgen. Mensen vonden het prachtig en kwamen daarmee helemaal in de kerstsfeer. We sloten de avond af met het, samen met de bewoners, zingen van een kerstmedley. Die was speciaal voor deze gelegenheid gemaakt door onze pianiste Astrid Aalders. Deze samenzang van allerlei oude kerstliederen werd ook enorm gewaardeerd.

 

Het laatste optreden was de Kerstsamenzang in de Jacobuskerk. 

Ook dat is een prachtige en fijne plek om te zingen. Het was een mooi ingetogen geheel. Daarmee werd het koorjaar goed afgesloten.

 

Door zo’n intensieve periode van optredens merken we, dat we het heel leuk vinden om ons aan het publiek te laten horen en om mensen, en ook onszelf, een leuke tijd te bezorgen. En we gaan met veel enthousiasme en plezier van 2024 een heerlijk muzikaal jaar maken.

 

 

 

 


Popkoor Liberation wint de 2e prijs!


 

Korendag Prismare

 

Zaterdag 29 oktober 2022 was er, na alle coronacommotie van de afgelopen jaren, weer een Korendag in Prismare. Normaal is dit een jaarlijks terugkerend evenement waar alle koren uit Enschede en uit de omgeving zich voor kunnen opgeven.

 

De opzet van deze dag was tweeledig: een fijn optreden neerzetten en een hoop gezelligheid beleven met elkaar. Daarnaast de mogelijkheid om je als koor te laten zien en horen.

Zo was er voor het publiek van twaalf tot vijf uur de mogelijkheid om allerlei koren te beluisteren. En gezien het aantal mensen dat er op af kwam, werd daar “veel gehoor” aan gegeven.

 

In de Grote Zaal van Prismare deden koren mee die er vooral een fijne dag van maakten, door een geweldig optreden en daarna nog heerlijk kunnen luisteren naar de prestaties van andere koren. Dit deel kende een deelname van negen koren.

 

Daarnaast was er in de sportzaal van Prismare een koorcompetitie, ook tussen negen verschillende koren.

Popkoor Liberation was de laatste deelnemer op de zaterdagmiddag.

We mochten een prachtig optreden geven, wat enthousiast werd ontvangen door het publiek, dat in grote getale aanwezig was.

Bij deze korencompetitie was een eerste, tweede en derde prijs te verdelen. De jury lette o.a. op muzikaliteit, koorvorming, zuiverheid, uitspraak en dynamiek.

 

Popkoor Liberation mocht onverwacht deelnemen aan de competitie en won daar de Tweede prijs. Deze uitslag werd met groot enthousiasme en gejuich door het koor ontvangen.

 

We zijn dan ook ontzettend trots dat we, na een jaar samenwerking met onze dirigent Leo Bekendam en met onze vaste pianiste Astrid Aalders, zo’n fantastisch resultaat hebben gehaald!


Dringend gezocht!!


 

We zijn nog op zoek naar bassen en tenoren!

Voor meer info kom een keer kijken

of neem contact op

 

 

 

 

 


Workshopdag Landgoed Algoed


  

Eindelijk was het weer zo ver!
Een dag waarin alle elementen van ons popkoor samen kwamen. 

We hebben volop gerepe​teerd onder leiding van onze dirigent Leo, heerlijk genoten van het zingen en we konden gezellig samen zijn. Dat alles uiteraard met de nodige humor en met veel plezier. Wat hadden we dit allemaal gemist de afgelopen tijd!

 

Ook de locatie was fantastisch:​ ​Landgoed Algoed voldoet aan alle voorwaarden voor een heerlijke dag. Op de parkeerplaats konden we inzingen en binnen was een prachtige ruimte voor de repetities. Buiten stonden banken en tafels voor de koffie, de lunch en de borrel in de middag. Van koffie tot lunch werd alles verzorgd. En sommige koorleden hadden ook nog iets lekkers gebakken. Mede dankzij het heerlijke weer werd er ontzettend genoten! 

Daarnaast was het ook fijn om elkaar, als koorleden, weer eens in een hele andere setting te spreken.

 

We hebben stevig gerepeteerd en er zijn weer stappen gezet voor een mooi optreden in september in Den Haag. Leo heeft ons handige tips gegeven en een nieuwe impuls om hard te werken aan oud en aan nieuw repertoire.

Al met al een zeer geslaagde dag.

 

 

 

 

 


Afscheid


 

Op 12 oktober 2021 heeft onze dirigente Roos te Marvelde afscheid genomen van Popkoor Liberation. In totaal heeft Roos 10 jaar lang de muzikale leiding gehad van ons koor.

Begonnen als 22-jarige viel ze op doordat ze de koorleden prima bij de les kon houden. Met haar humor en enthousiasme wist ze ons te inspireren en hebben we als koor grote stappen gemaakt. Die enorme groei vinden we o.a. terug in het kunnen zingen van vijf- of zes-stemmige stukken, in de choreografie, de repertoirekeuze, in gelijkheid van het zingen, uitspraak en niet alles meer op één sterkte zingen.

 

Een afscheid vraagt er om terug te kijken naar wat we met haar als dirigente allemaal gedaan hebben. En dan komen we tot een aanzienlijke lijst.

 

Haar eerste grote verdienste was ons klaar te stomen voor ons 25-jarig jubileum, dat we in 2012 gevierd hebben, met als resultaat twee fantastische voorstellingen in Prismare.

Ook ons 30-jarig jubileum in de Jaargetijden in Enschede gaf zij vorm door o.a. mee te beslissen over de muziekkeuze en weer een aantal nieuwe nummers in te studeren.

 

Ze breidde ons kerstrepertoire uit en dirigeerde daarmee verschillende kerstoptredens in o.a. de Klanderij, in de kerk in Lonneker, Landgoed Algoed, in verzorgingshuizen, bij de Vrouwen van Nu in Diepenheim en zelfs een eigen kerstconcert in samenwerking met het Lingener Männerquartet in de Kleine Willem in Enschede. En dan was er nog de unieke ervaring van het zingen bij het kerstconcert van “LA The Voices” in de Grote Kerk in Enschede.

 

Ook hebben we met haar verschillende koorreizen gemaakt. Te beginnen met “Singen in Lingen” een optreden bij het jubileum van het Lingener Männerquartet”. Daarna de koorreizen naar Brugge, Sevenum, Zandvoort (Zingen aan Zee), Scheveningen. Met een dag er bij aangeknoopt hadden we een aantal heerlijke weekenden met elkaar.

 

Roos dirigeerde op verschillende festivals, zoals Amusing Hengelo en korenfestvals in Doetinchem en Culemborg. In januari 2020 deden we samen Paradiso aan. Een geweldige ervaring.

Het optreden in het Muziekcentrum was ook één van de vele hoogtepunten.

En ze begeleidde ons bij de Korendagen in Prismare waar we twee keer een prijs wonnen.

 

Met enige regelmaat brachten we avonden door in verzorgingshuizen, zongen we in het Beekpark in Almelo en in het van Heekpark in Enschede, de Muziekkoepel in Lonneker.

En ze dirigeerde bij het Benefiet Concert voor de Stichting ALS in de kerk in Lonneker.

 

Ze maakte speciale arrangementen voor Popkoor Liberation zoals: Fire, Space Odity en Omarm me.

 

Eigenlijk is het te veel om op te noemen.

Maar overal ging Roos met ons mee en was ons ankerpunt in het zingen met elkaar.

Zij bracht stabiliteit en was mede verantwoordelijk voor de goede sfeer in het koor. En vooral ook voor veel plezier en humor.

We zijn ontzettend gegroeid onder haar bezielende en enthousiaste leiding.

 

Graag hadden we afscheid van haar genomen met een fantastisch concert “Drieklank” , een voorstelling verzorgd door haar drie koren, maar Corona liet dat helaas niet toe.

De laatste repetitie hebben we elkaar toegezongen. Roos had een lied voor het Popkoor gemaakt en het koor had op de melodie van “That Judgement Morning” een toepasselijke tekst geschreven.

Hoewel we na 10 jaar met pijn in het hart afscheid nemen van elkaar, wensen we Roos nog heel veel muziekvreugde en alle goeds voor de toekomst!

 

 

We hebben een nieuwe dirigent

 

Vanaf 26 oktober 2021 zal Popkoor Liberation onder leiding staan van Leo Bekendam.

Leo studeerde aan het conservatorium in Enschede klassieke piano en koordirectie en kan o.a. bogen op een jarenlange ervaring in het dirigeren.

 

In het verleden was hij o.a. betrokken bij de oprichting en leiding van het koor “In Between” uit Goor en dirigeerde hij “Vocal Harmony” uit Hengelo.

 

Hij zong zelf in het Kamerkoor van het conservatorium. En in 2010 begon Leo Koorscholingscursussen samen met samen met de Engelse zanger Russell Hibberd.

 

Momenteel staat hij voor het koor “Ton sur Ton”, een kleinschalig  koor met klassiek repertoire.

 

Hij is muzikaal leider bij het amateurgezelschap “Music-all” in Enschede met ongeveer 40 leden, die van zingen, dansen en acteren houden.

 

Leo is sinds 2018 de muzikaal leider van “Servus Classic” waarbij er tijdens producties ook wordt samengewerkt met Servus Musical en Servus Junior.

Hun repertoire bestaat voornamelijk uit Operette en Opera melodieën en licht klassieke werken, met soms een uitstapjes naar moderne muziek.

 

En in oktober 2019 is Leo begonnen aan de directie van het Politiekoor Twente, een koor bestaande uit 30 zangers en 4 comboleden met een repertoire dat bestaat uit ‘lichte’ herkenbare muziek.

 

En dit is maar een kleine greep uit zijn uitgebreide werkzaamheden binnen de muziek.

 

We verheugen ons op de samenwerking met Leo en op alle nieuwe dingen die we van hem zullen leren. We betreden met hem een nieuw pad en gaan op ontdekking naar de zaken waar we in kunnen groeien en die we kunnen ontwikkelen, daarbij gesteund door zijn uitgebreide ervaring op muziekgebied.

Onder zijn leiding gaan we samen een leuke muzikale tijd tegemoet.

We wensen Leo veel succes en plezier bij en met ons Popkoor Liberation!

 

 

 

 

 


Tussenstand


Het koorjaar 2020/2021

We houden vol!!

 

2020 en het eerste half jaar van 2021 was een periode die we als koor nog nooit hebben meegemaakt. We hebben geprobeerd er het beste van te maken. Zo mochten we een paar keer in het weiland van een koorlid zingen. Op een afstand van wel 2 meter. Weliswaar niet geschikt om te repeteren, maar wat fijn om samen te kunnen zingen.

 

Voor de zomervakantie van 2020 werd het koorjaar afgesloten met een bijeenkomst op diezelfde plek, met een buffet waar ieder een deel van had gemaakt. Weliswaar op gepaste afstand maar zo ontzettend gezellig.

 

Op 1 september vorig jaar zijn we weer beperkt gaan repeteren.

Daarbij werden allerlei zaken in acht genomen: stoelen verdeeld over de totale ruimte, maximaal 30 mensen, vooraf aanmelden, alles open zetten voor ventilatie, koffie opdrinken op je stoel etc. Helaas moesten we daar na twee maanden weer mee stoppen. We hadden zo graag in december nog wat kerstliederen gezongen.

 

Ondertussen ontvingen we van onze dirigente regelmatig via de mail een mp3-tje om thuis te kunnen zingen, het zogenoemde “Zingen met Roos”.  Voor haar een intensief werk om alle verschillende stemgroepen in te zingen. En kregen we linkjes van leuke vocale groepen, en stukjes met muzikale weetjes. We waarderen dit bijzonder.

Eén van de eerste mp3-tjes was een canon met de naam “Regels van het rijk”. En de tekst was: “Anderhalve meter, was je handen goed, blijf thuis bij hoe-oe-oe-oe-oe-oe-oe-oe-oest”. Leuk om af en toe weer te zingen en je stem een beetje los te maken..

 

Daarnaast onze Doorgeefpen. Een mooi initiatief van ons bestuur.

Een koorlid schrijft een stukje over zijn of haar Coronatijd en geeft daarna aan wie vervolgens in de pen mag klimmen. Zo leerden we onze mede-koorleden wat beter kennen. En blijkt de pauze van de repetities dus eigenlijk veel te kort.

 

Ook kregen we tips van diverse koorleden: van online meezing sessies tot Klompenpaden om te wandelen.

Ook de zoektocht naar Maria voor de Sound of Music was een hit in de sopranen app. Dat resulteert in het reserveren van kaarten voor de voorstelling in december in Enschede. Voldoende acties dus om het “koorgevoel”vast te houden.

 

Alles met elkaar hebben we nog steeds 49 leden waarvan er dit jaar vijf een jubileum hadden. Zij zingen al 12 ½ jaar bij Popkoor Liberation!

Ieder van hen ontving felicitaties van het koor en een bloemetje thuis bezorgd.

 

Helaas gaat ons optreden in juni van dit jaar op het Festival in Annen ook niet door.

Maar we hebben goede moed om elkaar in september weer te zien en onze activiteiten te hervatten. Het jaar is nog niet klaar. En we weten al met welk nummer we gaan beginnen.

En we verheugen ons ook om straks weer voor publiek te mogen zingen.

Héééérlijk.

 

 

 

 

 


Wat was 2020 een bijzonder jaar


  een eindejaarwens van de repetitie locatie Prismare

 

Gelukkig mocht Popkoor Liberation in januari nog een prachtig optreden in Paradiso te Amsterdam geven. Dit zal een mooie herinnering voor iedereen blijven!

Daarna begon de corona-crisis en was repeteren in binnenruimtes niet meer verantwoord. Gelukkig waren er nog een paar fijne bijeenkomsten in de buitenlucht op het erf van een koorlid en de afsluitende potluck. Iedereen ging daarna vol goede moed de zomervakantie in.

In september kon het koor nog een paar keer corona proof repeteren voor het niet meer mogelijk was om überhaupt nog bij elkaar te komen.

De leden missen elkaar en hun gezamenlijke passie: het samen zingen. Als koor is Liberation een hecht club mensen dat dan ook hoopt om  in 2021 snel de draad weer op te pakken om er samen een geweldig koorjaar van te maken.

 

 

 

 

 

 

 


Uniek Korenconcert Drieklank


Helaas geannuleerd i.v.m. coronavirus!

 

 

 

5 april 15.00 uur in de Theaterzaal van Prismare Enschede. Drie koren zullen deze middag van zich laten horen.

 

Dat zijn: Koor 053, Homomannenkoor Soorten en Maten en Popkoor Liberation.

 

Deze koren zijn heel verschillend;

Hun stijlen gaan van klassiek to popmuziek.

Ze zingen Nederlandse, Engelse en soms ook Duitse liederen.

De grootte van de koren zijn alle drie anders.

 

Wat deze koren echter gemeenschappelijk hebben is dat zij allemaal onder de enthousiaste leiding staan van Roos te Marvelde. Deze middag zal elk koor liedjes uit haar eigen repertoire ten gehore brengen, maar ze gaan ook samen zingen.

 

Het belooft dus een ontspannen middag vol muziek, luisterplezier en gezelligheid.

 

 

 

 


Nieuwjaarswens


 

 

 

 

 


Koorreis Culemborg


 

Koorreis Culemborg

 

Met zomerse temperaturen, maar gelukkig in een bus met airconditioning, vertrok het koor richting Culemborg voor het festival “Buiten Gewoon Zingen”. Op de prachtige locatie Werk aan het Spoel, aan de Lek, waren vier podia neergezet. In totaal waren er 21 koren waarvan de meesten twee keer mochten optreden. Helaas waren het optredens van 20 minuten. En dat is met al ons enthousiasme véél te kort!

 

Naast lekker zingen was het samen heel gezellig. We konden ons tegoed doen aan een heerlijke lunch en bij thuiskomst aan een verfijnd diner in “Het Roosendaal” tegenover ons thuishonk Prismare. De temperatuur liet het toe om buiten bij de vijver te kunnen eten. Een bijzondere plek om als koor samen te zijn.

 

Alles met elkaar hebben we genoten en was het een prachtige dag om op terug te kijken.

 

 

 

 

 


Kookworkshop met 50 koorleden


 

 

Kookworkshop met 50 koorleden

 

Het hele jaar door wordt er door Brigit en Annet koffie en thee gezet voor het koor. De koorleden betalen daar een bijdrage voor. Dat dekt de kosten ruimschoots. Als het “koffiepotje”voldoende gevuld is, organiseren de beide dames een activiteit. En deze keer was het een kookworkshop.

 

We werden door een (over)enthousiaste kookdocent ontvangen op de Internationale Schakelklas van het Stedelijk Lyceum in Enschede. Nadat we ingedeeld waren in groepen, kon iedereen aan de slag met de pannen. Er werden Multiculturele gerechten gemaakt, die voor stuk heerlijk smaakten. Daarna kregen we nog een toetje gepresenteerd.

 

Uiteraard werd er nog even gezongen. De mooie akoestiek in de ruimte was een fijne toevoeging. Aan het eind van de avond ging iedereen tevreden en goed gevoed naar huis. De “koffiedames” werden hartelijk bedankt voor hun organisatie en het wekelijks verzorgen van de koffie en thee.

 

 

 


Workshops Tessa Kortenbach


Als koor valt er altijd weer iets te leren. Dat is interessant, houdt ons wakker en geeft een enorme stimulans om zaken anders aan te pakken en onze optredens boeiender te maken. Daarvoor doen we dit seizoen drie workshops “Presentatietraining koren” van Tessa Kortenbach.

 

Tessa verzorgt binnen haar “Praktijk voor Dans en stem” o.a. dagprogramma’s in het onderwijs, ze coacht muziekdocenten in opleiding en geeft specialistische dans/ stem- en theaterworkshops. Haar werk strekt zich uit van therapie tot educatie en van educatie tot zelf zingen/optreden. Dat kan bijvoorbeeld binnen van de Kaliber Kunstenschool. Maar ze werkt ook voor de Nederlandse Reisopera en aan het Artez Conservatorium. En dan is ze ook zingende ober, zingt ze voor dementerenden en aan bed voor mensen in hun laatste levensfase.

 

De tweede van deze drie workshops hebben we nu gehad. Tessa heeft naar de uitstraling van het koor gekeken en geconstateerd wat haar opvalt, wat goed is en wat beter kan. Daar is dan direct in de praktijk mee geoefend. Bovendien hebben we geëxperimenteerd met formaties. Verrassend om te zien hoe kleine dingen, die bewust gekozen zijn en overtuigend gebracht worden een nummer veel sterker maken en boeiender zijn voor het publiek om naar het koor te kijken!

 

Op deze manier komen we samen op een hoger niveau en ongetwijfeld verheugd iedereen zich ook al op de volgende sessie!

 

 

 

 


Terugblik 2018


 

Terugblik op een mooi koorjaar

 

Popkoor Liberation heeft het afgelopen jaar geprobeerd de lat wat hoger te leggen. Dit heeft er o.a. voor gezorgd dat een nummer als Lullaby van Billy Joel nu ontroerend mooi gezongen kan worden. Het instuderen heeft wel enige tijd in beslag genomen maar het was zeker de moeite waard. De leden hebben ervaren dat als je lang en intensief met iets bezig bent, je samen iets heel moois ten gehore kan brengen.

 

Begin juni stond dan weer het jaarlijkse koorreisje op de agenda. Ditmaal was Scheveningen het doel. Werkelijk alles zat mee, het weer was prachtig, het hotel goed, lekker eten en de optredens voor en achter het Kurhaus gaven het echte Scheveningen gevoel. Er was voldoende tijd om samen op te trekken en zo kon iedereen doen of laten wat hij/zij wilde. Een spontaan georganiseerde sessie mindfulness op het strand maakte het geheel compleet.

 

Tijdens de culturele zondag in juli, dat samen gevierd werd met het 100 jarige bestaan van het van Heekpark, gaf Popkoor Liberation haar tweede optreden van het jaar. De sfeer was ook daar heel goed.

 

In september mocht het koor voor de tweede keer meedoen aan de Lonneker Koepel Dagen. Omdat het optreden direct na de vakantie was en er dus 6 weken niet gerepeteerd kon worden was dit wel even spannend. Dankzij Astrid Aalders, de pianiste, kon in de kerk nog even alles door gezongen worden waardoor ook hier een mooi optreden gegeven kon worden.

 

Dan de Korendag van Prismare met competitie element. Door miscommunicatie was niet duidelijk waar de jury extra op zou letten en kwamen de kwaliteiten van het koor niet optimaal tot gelding. De conclusie was dat gewoon lekker optreden zonder een competitie element veel leuker en meer ontspannen is.

 

Toch wil het koor zich blijven verbeteren en heeft Tessa Kortenbach medio september de eerste van drie workshops ‘Koorpresentatie’ gegeven. Alle leden zijn hier erg enthousiast over. Zij willen zich hier in het nieuwe jaar dan ook verder in verdiepen, zodat er nog beter over gebracht kan worden wat de liederen inhouden en het voor het publiek ook spannender is om naar een optreden te kijken.

 

Na de herfstvakantie kwam het kerstrepertoire aan de beurt. Met drie betaalde optredens was dit een mooie gelegenheid om wat geld in de clubkas te krijgen. Het eerste optreden was tijdens de kerstmarkt van muziekvereniging Excelsior in Rekken. De stemming was er opperbest, het publiek had het goed naar de zin en was tevreden met ons als achtergrond koor.

Een week later stond de hele groep met z`n allen op de ijsbaan om voor de kerstmarkt van Consent de kerststemming er in te brengen. De akoestiek in de grote ruimte was verre van ideaal maar het publiek heeft het wel erg gewaardeerd dat we er waren!

Het laatste optreden was in winkelcentrum De Klanderij.

Altijd een fijne plek om te mogen zingen en een mooie afsluiting voor de kerstvakantie. De begeleidingsband van het koor was bij bijna alle optredens aanwezig, dank hiervoor!

 

 


Workshops Tessa Kortenbach


  

 

Workshopreeks van Tessa Kortenbach tijdens repetities

 

Als koor valt er altijd weer iets te leren. Dat is interessant, houdt ons wakker en geeft een enorme stimulans om zaken anders aan te pakken en onze optredens boeiender te maken. Daarvoor doen we dit seizoen drie workshops “Presentatietraining koren” van Tessa Kortenbach. Deze zullen verdeeld over het jaar zullen plaatsvinden.

 

Tessa verzorgt binnen haar ‘Praktijk voor Dans en Stem’ o.a. dagprogramma’s in het onderwijs, ze coacht muziekdocenten in opleiding en geeft specialistische dans/stem- en theaterworkshops. Haar werk strekt zich uit van therapie tot educatie en van educatie tot zelf zingen/optreden. Dat kan bijvoorbeeld binnen van de Kaliber Kunstenschool. Maar ze werkt ook voor de Nederlandse Reisopera en aan het Artez Conservatorium.

En dan is ze ook zingende ober, zingt ze voor dementerenden en aan bed voor mensen in hun laatste levensfase.

 

Ons koor heeft Tessa al eerder mogen ontmoeten. Het afgelopen jaar, tijdens een heerlijke zonnige koordag op de Losserhof, hadden we voor de eerste keer het genoegen om met haar methode kennis te maken. Deze methode bestaat uit 7 stappen waaronder: aanwezig zijn, functioneel en doelgericht bewegen, weten wat je zingt, je verhaal delen etc.

 

De workshop betekent werken met eigen nummers. Ze kijkt naar wat opvalt, wat goed is en wat beter kan. En dat kan direct in de praktijk geoefend worden. Door dans, stem, beweging en houding werkt ze met het koor aan zelfvertrouwen, trouw zijn aan jezelf en aandacht hebben voor dit moment. Zij doet dat alles met veel plezier, energie en enthousiasme.

 

Heel passend voor een koor is haar motto:

Jij doet er toe, jij hebt ook een stem!

 

 

 

 


Fantastisch weekend in Scheveningen


 

Koorreis Scheveningen

 

We hebben weer een heel gezellig weekend met elkaar beleefd. Voeg daarbij het heerlijke weer, de zon en zee, lekkere stranden, mooie terrassen, leuke wandelingen, en alle ingrediënten zijn aanwezig om een paar fijne dagen te hebben met elkaar.

En uiteraard gaan we niet samen op pad zonder ergens te zingen. Deze keer was dat op een paar hele bijzondere plekken namelijk op de boulevard met zicht op de zee, vóór het Kurhaus en achter het Kurhaus in Scheveningen. De voor ons niet alledaagse omgeving van zon, zee en strand, geeft een extra dimensie aan het optreden en we hebben er volop van genoten. Dus “Zingen in Scheveningen” was voor ons een mooi feestje!

 

 

 


Korenreis Weekend Scheveningen 

We hebben weer een Korenreis Weekend voor de boeg!

 

Scheveningen is de eerste badplaats in Nederland en bestaat in 2018 tweehonderd jaar. Om dat te vieren vinden het hele jaar door allerlei activiteiten plaats waaronder: Vlaggetjesdag, Festival Classique, Liefdeskuren, een mini Oerol, het Wereldkampioenschap Zand sculpturen, de Volvo Ocean race en nog veel meer. En natuurlijk is er de Pier van Scheveningen.

Op 8, 9 en 10 juni zullen de activiteiten in het teken staan van cultuur, kunst en muziek, in de vorm van het jaarlijks terugkerende DuneArt, dat plaatsvindt rond de Watertoren in de duinen van Scheveningen. Dit is een heel toegankelijk evenement gericht op een breed publiek, waar iedereen welkom is. DuneArt biedt een podium aan verhalenvertellers, toneelspelers, muzikanten, dichters, kunstenaar en andere creatieve mensen.

Popkoor Liberation zal, op uitnodiging, deel uitmaken van dit evenement in Scheveningen. We zullen 9 juni zingen en de setting langs de boulevard en de duinen zal zeker iets extra geven aan ons optreden.

En zoals we van onze vorige koorweekenden weten (Brugge, Sevenum en Zandvoort), zullen we er een heel gezellig weekend van maken en samen plezier hebben.

 

 

 


Terugblik 2017


 

Popkoor Liberation heeft weer een bijzonder koorjaar achter de rug


Het begon in maart met het 30 jarig jubileum-feest-concert van Popkoor Liberation in de Jaargetijden! Wat hebben de leden een prachtige avond met hun gasten gehad. Zelfs de kinderen, die een optreden van pa of ma meestal maar verplichting vinden, waren enthousiast over het concept van een aantal korte optredens afgewisseld met een Dj! Op naar het volgende jubileum!
 
Op 23 mei gaf het koor in de tuin van een zieke koorvriend een zonnig zomeravond-concertje, zodat ook hij weer helemaal op de hoogte was van het nieuwe repertoire. Hij vond het erg fijn om op deze manier toch nog iets van zijn koor te kunnen zien en horen. In het najaar heeft hij de strijd tegen de slopende ziekte ALS opgegeven en daarmee de rust gevonden waar hij zo aan toe was. Wij missen hem!

Op tweede pinksterdag mocht Popkoor Liberation meedoen aan het korenfestival in Doetinchem. Dit was een zeer goed georganiseerd en gemoedelijk festival. Het is altijd leuk om ook eens andere koren te zien en het goede weer maakte deze ontspannen dag compleet!

Zaterdagmiddag 17 juni heeft het koor een benefietoptreden gegeven voor de Stichting Sjakitarius. Deze stichting zet zich in voor kinderen met een verstandelijke beperking op Bali. Samen met zijn vriendin doet een van de tenoren hier bijna een jaar vrijwilligerswerk! Met een goed gevulde portemonnee zijn ze op 11 juli vertrokken. Hoewel vier goede tenoren zich bij het koor hebben aangesloten missen we hem natuurlijk wel. 'What about us' is zijn solo in de 'Earth Song', dat zou de rest van het koor nu wel kunnen zeggen… Maar fijn dat jullie zoveel kunnen betekenen voor Sjakitarius.

Helaas kreeg het bestuur tijdens de zomervakantie het verdrietige bericht dat er nog een koorvriend was overleden. In het begin van het jaar had hij te horen gekregen dat hij kanker had met verschillende uitzaaiingen. Hij heeft gevochten om zijn ziekte te overwinnen maar heeft deze bittere strijd verloren. Tot het laatst was hij optimistisch en betrokken. Tijdens zijn uitvaartdienst heeft het koor 'Het Dorp' voor hem gezongen. De meest stemvaste bas van het koor heeft de solo partij ontroerend goed vervult en de familie van de overledene heeft achteraf laten weten dit zeer op prijs te hebben gesteld.

Half september was er dan weer het jaarlijkse subsidie optreden op de uitdaag van Prismare, al jaren de repetitielocatie van Popkoor Liberation. Altijd een leuke start van het schooljaar na de vakantie.

En om ook aan de kwaliteit van de presentatie van het koor te werken gaf Tessa Kortenbach een inspirerende workshop op de boerderij van de Losserhof. Nu moeten de mensen proberen om haar tips en trucs vast te houden. Tessa heeft een mooi naslagwerk meegegeven dat hierbij gebruikt kan worden.

De laatste maanden van het jaar heeft Popkoor Liberation zich weer op het kerstrepertoire gestort. En hoewel de weg er naar toe intensiever en moeilijker was dan gedacht, hebben zij toch binnen één week 4 geslaagde optredens kunnen geven! Dit heeft de kas mooi gespekt. En het koor is zelfs gevraagd om nog eens te komen zingen in de verzorgingshuizen en de Klanderij dus kennelijk is het goed aangekomen bij het publiek.

Al met al kan het koor terug kijken op een mooi, maar ook verdrietig koor jaar. Het geeft weer hoe het leven in elkaar zit.
Alle goeds voor 2018!

 

 

 

 


Workshopdag Tessa Kortenbach


 

Jaarlijkse workshopdag deze keer verzord door dans- en stemtherapeut Tessa Kortenbach

 

Op een prachtige zonnige dag op de Losserhof, kreeg Popkoor Liberation een leuke workshop van Tessa Kortenbach. Het koor wordt vaak als energiek en enthousiast beschreven maar de vraag aan Tessa was om een keer te kijken naar het gehele plaatje.

 

Zij werkt met de methode ‘de cirkel rond’. Deze methode bestaat uit een aantal stappen die de basis zijn voor een indrukwekkende en eerlijke presentatie. Het is belangrijk dat een presentatie kloppend is bij het lied maar ook voor het koor. De stappen zijn vooral gericht op houding/uitstraling en lichaamstaal. Heel subtiel, maar oh zo belangrijk! Indruk maken door jezelf te zijn is de beste uitleg van deze méthode. Het zijn dus geen danspasjes, maar stappen die de zangers bewust maken hoe zij overkomen. Gelukkig! Popkoor Liberation is geen koor voor danspasjes en uitgekiende chorografie. Maar de handreikingen die Tessa gaf waren zo doeltreffend dat het koor ze makkelijk toe kan passen.

Voor meer informatie www.tessakortenbach.nl

 

Als afsluiting van de dag was  er een heerlijke lunch in het zonnetje, muzikaal omlijst door ons nieuwe koorlid Bas Maathuis. Iedereen die wat lekkers gemaakt heeft, bedankt hiervoor!

 

 

 


Weer een mooi benefit concert!


 

Popkoor Liberation en het Wielewaal Zomer Festival waren op zaterdag 17 juni 2017 een prima match!

Bij de woonlocatie De Wielewaal van Aveleijn was popkoor Liberation het muzikale, kleurige middelpunt.
Belangeloos werd opgetreden terwijl op het festival een kleurige stoet van mensen voorbij trok: bewoners van de Wielewaal, hun familie, werknemers van Aveleijn en buurtbewoners.
Samen met het mooie weer, de geweldige locatie, de statafels, de loungestoelen, de diverse kraampjes, de veiling en de prima foodcorner, was een echt Festival gevoel gecreëerd
Zo’n ontmoeting smaakt naar meer!

Deze dag heeft circa €1.300,= opgebracht voor het goede doel: de stichting Sjakitarius op Bali.
Een stichting die zich inzet voor kinderen en tieners met een verstandelijke beperking.
Manuela van der Mey en ons koorlid Ronald Kascha vliegen 11 juli naar Bali om de opbrengst zèlf te overhandigen. Zij zullen daarna nog 11 maanden op Bali blijven om bij de stichting te werken.
Het popkoor Liberation wenst hen daar een fantastische tijd.

Voor meer informatie zie www.Sjakitarius.nl

 

 

 


Popkoor Liberation bestaat dit jaar 30 jaar!


 

 

 

 

 

 

 

Wat hebben we een fantastisch jubileum feest gehad!

 

De gasten werden bij de deur al zo hartelijk ontvangen dat de avond niet meer stuk kon. En met een prosecco in de hand kon het feest beginnen.  

De DJ draaide de sterren van de hemel, onze optredens gingen goed en er werd volop gedanst! Kortom, met de gastvrijheid van de Jaargetijden hebben we er samen een knal feest van kunnen maken!

 

 

 

 


Fantastisch weekend aan Zee!


 

We kunnen terug kijken op een fantastisch weekend met ons koor!

Het was zeer afwisselend met groepsmomenten en tijden dat je zelf wat kon ondernemen. Mede hierdoor waren er veel momenten voor een goed gesprek met mensen die je normaal niet zo veel spreekt en dat was waardevol! Het optreden werd zeer positief ontvangen en er was veel interactie met het publiek. Heel fijn om samen met zo`n prachtige club mensen een koor te vormen!

 

 

 


Tenoren gezocht!!


Er worden nog dringend TENOREN gezocht!
Voor meer info kijk bij: Meezingen > Open Repetitie

of klik hier

 

 


Vijvervrijdagen Roombeek


 

Popkoor Liberation is te zien op 26 Augustus

In Enschede is een initiatief ontwikkeld om op de vijvers van het Roombeek concerten te organiseren. Dit initiatief is genoemd “de Vijvervrijdagen”. De Vijvervrijdagen zijn vier vrijdagavonden in een jaar waar muziek en dans te zien en te horen is op het water. Het podium is op de vijver achter museum Twentse Welle (in de wijk het Roombeek).

Het doel van deze Vijvervrijdagen is om de mensen bij elkaar te brengen en cultuur te brengen op dit mooie podium. Dit jaar zijn de Vijvervrijdagen op 19 en 26 augustus en 2 en 9 september. De optredens worden gehouden van 19:30 tot 21:30 uur.

De Vijvervrijdagen zijn vrij toegankelijk voor iedereen die wil komen kijken en er is ok ruimte voor Picknick. Kom kijken, het wordt vast gezellig!

 

 

 


Flashmob Popkoor Liberation met Koor 053


 

In het kader van de WAK (Week van de amateurkunst) heeft Popkoor Liberation

samen met Koor 053 twee keer een Flashmob georganiseerd in der binnenstad.

Tussen het verbaasde winkelpubliek zongen zij het prachtige nummer

van The Scene 'Idereen is van de wereld'.

 

 


Opbrengst ALS- benefiet concert overhandigd


 Donderdag 17 december in Het Roessingh
 
Het fantastische resultaat van ons ALS- benefiet concert is vandaag (17-12-2015) uitgereikt...

Dank aan alle medewerkenden zoals Just For Fun vocal groep, Annelies Lamm, Jan Garretsen, Miss Edda, en een heleboel prachtige musici, Popkoor Liberation en het Overdagkoor Enschede.

En niet te vergeten: een kerk vol enthousiaste bezoekers die allemaal hun steentje bijgedragen hebben. Iedereen van harte bedankt, wij zijn er stil van!

 

 

 


Benefiet concert voor de Stichting ALS


 


Samen met het Overdagkoor Enschede (OKE) en met de Vocal Group Just For Fun (JFF) geven wij een Benefietconcert geven voor de Stichting ALS Nederland.

Het Overdagkoor Enschede heeft zo’n 80 leden en een grote variatie in hun repertoire zowel wat betreft het genre, als de taal waarin ze zingen en Just For Fun is een groep van 7 vrienden en vriendinnen die elkaar hebben gevonden in het zingen. Sommigen leden van JFF zijn ook lid van meerdere koren.
De  koren werden alle drie geconfronteerd met de spierziekte ALS. Daardoor werden we geraakt. We leven mee, maar we realiseren ons dat we langs de zijlijn staan en er geen antwoord op hebben.

Toen is het idee ontstaan om samen iets te organiseren.Waar onze stem ons instrument is, is het ook een instrument om wel iets te kunnen doen en om van ons te laten horen!
En bijzonder is dat iedereen die aan deze avond meewerkt en er een fijne, gezellige en hartelijke avond van probeert te maken en dat volkomen kosteloos doet!

De entree is gratis, maar we verwachten van de toeschouwers een gulle gift voor het ALS Fonds. U kunt uw kaarten reserveren op: concert.als@gmail.com
We hopen op een onvergetelijke avond samen!

31 oktober 2015
Aanvang 19.30 uur
Katholieke kerk Lonneker

 

 

 

 

 


De Materclass was erg leuk en leerzaam!


 

 

De masterclass was geweldig! Zinnige wetenswaardigheden en verhelderende oefeningen, gebracht met heel veel humor. Nou nog onthouden en toepassen...

 

 

 


Masterclass Nicolas Mansfield gewonnen!


 

Masterclass Nicolas Mansfeld

 

Tijdens de Week van de Amateurkunst (WAK) zijn in gemeenten door heel Nederland activiteiten, waarbij de passie en het plezier van amateurkunst centraal staan. In die week laten stadgenoten zien hoe gepassioneerd zij bezig zijn met muziek, dans, theater, beeldende kunst, zang en andere kunstvormen.

Enschede neemt in 2015 voor de 5e keer deel aan de WAK. 

 

De Nederlandse Reisopera ondersteunt koren en muziektheatergroepen van Enschede tijdens de WAK, die dit jaar van 30 mei t/m 7 juni plaatsvindt. Hun artistiek directeur Nicolas Mansfield geeft op woensdagavond 3 juni een masterclass aan twee geselecteerde groepen. 

Uit alle inzendingen die binnengekomen zijn voor de workshop van Nicolas Mansfield zijn IntervOkaal en Popkoor Liberation uitgekozen als winnaars!

Deze masterclass zal plaatsvinden in Parklocatie de Jaargetijden van 19.30 uur tot 22.00 uur. Beide groepen krijgen ieder een masterclass van een uur.

 

Leden van andere koren en muziektheatergroepen en andere geïnteresseerden zijn allemaal welkom om de masterclass als publiek bij te wonen. 

 

 


Korenweekend Limburg


 

Sing Challenge Sevenum

 

Het lijkt een jaarlijks gebeuren te worden: een weekend op stap met het koor. Dit jaar waren we uitgenodigd om mee te doen aan de Sing Challenge op de Schatberg in het Limburgse Sevenum.

 

Nadat we op zaterdagochtend vroeg met de bus waren vertrokken, werden we bij aankomst onthaald met koffie, thee en natuurlijk een stuk Limburgse vlaai. Daarna inkwartieren in verschillende huisjes en rond half twee ons eerste optreden.

Om drie uur ’s middag was het koor aan de beurt om te genieten van het stamppotbuffet. In totaal werden er die dag tussen 13.00 en 18.00 uur 1100 maaltijden uitgeserveerd. Dat dit zonder enig probleem verliep geeft wel aan hoe goed de organisatie van het festival was.

 

Na een tweede optreden op de zaterdagavond waarbij we weer ander repertoire zongen, was er een feestavond met een jaren-60 band. Dat gaf op de zondagochtend bij het koor een wat zwaarder stemgeluid dan anders, hoewel het publiek er weinig van gemerkt zal hebben.

 

Uiteindelijk om half twaalf een laatste optreden waarbij het Zeemanskoor Vlieland de grap maakte, dat ze vereerd waren dat ze in het voorprogramma van Liberation mochten staan. Zoals gewoonlijk was dit een enthousiast optreden, met een uitgebreide toegift!

 

Vroeg in de middag weer huiswaarts, met het fijne gevoel van leuke optredens, fijn  publiek, heerlijke sfeer, genoten hebben, een goede organisatie en de mededeling dat als we nog eens willen komen we altijd welkom zijn.


Kerstconcert met LA The Voices!


 

‘We kijken terug op een zeer geslaagd gastoptreden….’

 

Op 17 december 2014 waren de mannen van LA The Voices  in de Grote Kerk in Enschede voor een kerstconcert.

Van alle koren die er zijn, hadden zij Popkoor Liberation gevraagd om een aantal nummers samen met hen te zingen, waaronder hun lied “Loop naar het licht” en “Stand up and sing”, waarvoor dirigente Roos te Marvelde prachtige arrangementen had gemaakt.

 

De heren Remko, Roy, Richie en Peter zongen de (Kerst)sterren van de hemel en de zaal deed volop mee. Liberation zong ook een vijftal nummers uit hun eigen repertoire met onder meer Santa Claus is coming to town, Santa Baby en Earth Song.

 

Enkele commentaren van koorleden: 

Was een geweldige avond!

Leuke jongens.

Het was een top avond. Gaaf.

Fantastische avond gehad. Heerlijk gezongen en gezellig nagezeten.

Wat was het weer een geweldige gezellige avond. Alles, het eten samen met het koor bij

Alles met elkaar een sfeervol optreden!

 


Kerstconcert Popkoor Liberation& Lingener Männer Quartett


 

 

Krantartikel uit de Huis-aan-huis

Deze week: Internationaal kerstconcert  Popkoor Liberation& Lingener Männer Quartett

 

Wat gaan jullie doen?

Wij willen ons publiek deze middag verrassen door een gevarieerd kerst repertoire aan te bieden. Er zullen nieuwe, klassieke, pop, swingende, nationale en internationale nummers worden gezongen.

De koren staan naast en met elkaar garant voor een middag vol gemêleerde muziek op weg naar de Kerstdagen.

 

Wat maakt jullie activiteit/voorstelling speciaal?

Het enthousiasme  van beide koren, die als amateurkoren een kwalitatief hoog niveau willen bereiken, de unieke  begeleidingsband van Liberation en  het internationale karakter maakt ons concert speciaal, iets wat je niet  wilt missen!

 

Waarom moeten de mensen komen kijken?

Popkoor Liberation en het L.M.Q. hebben in het verleden eerder met elkaar gezongen. De Duitse gemoedelijkheid en Hollandse openheid scheppen   de voorwaarde voor een verrassende combinatie welke leidt tot een aantrekkelijke muzikale samenzang.

 

Waar en wanneer kunnen we jullie zien?

Op zondag 14 december om 14.30 is Popkoor Liberation samen met het L.M.Q te zien en beluisteren in het de kleine Willem aan de Langestraat, Enschede. Voor kaartverkoop kunt u terecht bij : www.wilminktheater.nl

 

Dit is voor Popkoor Liberation de eerste van een reeks kerstoptredens. Op woensdag 17 december verzorgen wij een gastoptreden voor LA de Voices in de grote kerk op de oude markt, 21 december zullen wij om 13.00 uur de kerstmarkt op landgoed Algoed muzikaal omlijsten en op de zelfde dag zullen wij  om 16.00 in de St. Jacobus de Meerdere kerk in Lonneker een optreden van muziekvereniging Excelsior vocaal begeleiden.

 


Aanmoedigingsprijs 2014


Foto: De dirigente van het koor, Roos te Marvelde, neemt van de juryleden de Aanmoedigingsprijs in ontvangst.

 

Op 13 september 2014 werd opnieuw, tijdens de UITDaAG van Prismare, een Korendag gehouden. Vijftien koren gingen die uitdaging aan en probeerden de sterren van de hemel te zingen!

Elk koor kreeg een half uur de gelegenheid om hun kunnen te laten zien en horen! Omdat er binnen Prismare drie lokaties waren waar gelijktijdig gezongen werd, rende de jury van het ene koor naar het andere.

Deze jury bestond uit Marga Bult, Gerrit Nuis en Joop Schonewille. Bij de beoordeling kwamen allerlei zaken aan de orde zoals: muzikaliteit, koorvorming, zuiverheid, uitspraak, expressie en presentatie.

En weer won Popkoor Liberation, voor het tweede jaar op rij, de Aanmoedigingsprijs. Dit houdt in een bedrag van 550 euro.

 

De uitleg van de jury voor het toekennen van deze prijs was: “Popkoor Liberation maakt van het zingen zowel voor hen zelf, als voor het publiek, een feestje”. Enthousiast als het koor is, werd deze prijs met groot gejuich ontvangen. De Eerste prijs ging in 2014 naar Vocal Group Musilon van de UT Twente.

 

De jury meldt later in een brief het volgende: “We willen benadrukken dat de koorzangdag in Prismare een prachtige dag was waarin mensen blij en overtuigend muziek gemaakt hebben, onder geweldige belangstelling”.